marți, 25 octombrie 2011

Lampioane pentru gradini colorate

O planta de o frumusete suprinzatoare, floarea lampion (Physalis alkekengi) va coloreaza gradinile in portocaliu aprins, la sfarsitul toamnei.

Este o planta ornamentala rar intalnita in gradini, desi ea creste si salbatica in paduri. Denumirea populara este papalau, sau lampion chinezesc. Toamna tarziu, fructele ei asemanatoare cireselor sunt acoperite cu un invelis protector de consistenta hartiei, de culoare portocaliu aprins, asemanator ca forma cu felinarele chinezesti - de unde ii vine si denumirea.

Cum se poate cultiva lampionul chinezesc?

Floarea lampion creste ca o tufa, in locuri insorite sau cu umbra partiala. Are nevoie de un sol usor, bine ingrasat, in care sa nu balteasca apa.

In lunile de vara infloreste cu flori mici, nesemnificative, de culoare alb-galbui.

Nu are nevoie de foarte multa apa, udati planta moderat, doar in perioadele de seceta. Inainte de venirea iernii este bine sa o acoperiti cu un strat de frunze uscate, pentru a o feri de inghet.

Sfat: radacinile plantei se dezvolta cu repeziciune si, din loc in loc, apar noi lastari. Din acest motiv lampionul chinezesc poate fi considerat semi-invaziv.

Nu saditi aceasta lampionul chinezesc alaturi de alte specii mai sensibile, cum ar fi plantele aromatice (busuioc, cimbru), pentru ca le va sufoca. 

Aranjamente cu plante uscate




Lampionul chinezesc este ideal pentru aranjamente de interior. Toamna, taiati tulpinile de la baza tufei si uscati-le intr-o camera aerisita. Indepartati cu grija frunzele lasand doar fructele de-a lungul tulpinii. O idee de aranjament este sa asezati tulpini de lampion chinezesc cu fructe alaturi de papura, ciulini si ierburi uscate, intr-o vaza inalta. Va decora apartamentul pe toata perioada iernii, daca il tineti intr-un loc uscat.

Atentie la confuzii: papalaul si tomatillo !



Se cunosc nu mai putin de 80 de specii asemanatoare de papalau - lampion chinezesc. La unele, fructele sunt portocalii iar culoarea caliciului (invelisul ca de hartie al fructelor) este galbena. Desi fructele unor specii se pot folosi in bucatarie la ornarea unor prajituri sau salate, nu va sfatuim sa faceti acelasi lucru decat dupa identificarea exacta a varietatii, de catre un specialist.

Prepara-ti singura uleiuri esentiale

Uleiurile aromate se obtin prin macerarea, timp de 15-20 de zile, de flori, frunze sau petale mirositoare, in ulei vegetal fara miros specific (ulei de masline, de migdale sau de porumb). 


Pune doi pumni de plante uscate sau patru pumni de plante proaspete intr-un borcan de sticla, toarna peste ele 500 ml ulei, astupa bine si lasa-l la macerat, la temperatura camerei (18-20° C).

Dupa perioada de macerare, filtreaza uleiul si pastreaza-l in sticle bine inchise. 



Pentru a obtine o esenta de ulei, dupa filtrare poti sa repeti procedeul, inlocuind insa plantele cu altele proaspete.



Detergenti pentru curatenie homemade


De fiecare dată când cumperi detergent, balsam de rufe sau înălbitori cheltuieşti mai mult decât de obicei. 

Pentru a economisi bani, învaţă să-ţi prepari singur toate cele necesare pentru curăţarea petelor şi scoaterea mirosului. Iată ce ai de făcut!
Avantajele pregătirii în casă a produselor de curăţat:
* economiseşti bani deoarece preţurile din magazin sunt destul de piperate;
*  cantităţile pe care le fabrici acasă pot fi mai mari sau mai mici, în funcţie de cât ai nevoie;
* detergenţii de casă curăţă şi spală la fel de bine ca oricare alt produs pe care îl găseşti la raft;
* timpul de preparare este destul de scurt;
*  reţetele sunt simple, uşor de pregătit;
*  modul de preparare nu este periculos, ingredientele nu sunt toxice.
Lista de cumparaturi:
  • 1 sapun casa
  • bicarbonat
  • otet
  • ulei
  • lamai
  • portocale
  • cuisoare
  • uleiuri esentiale de lamaie/portocale

Soluţie pentru vase, cu săpun de casă
Pui o bucată de săpun de casă în 300 ml de apă clocotită şi-l laşi până se dizolvă. 
Adaugi apoi o linguriţă cu bicarbonat, o lingură cu oţet şi câteva picături de ulei esenţial de lămâie. Pui soluţia într-un recipient şi o agiţi de fiecare dată înainte de a spăla vasele.
Soluţie pentru geamuri, cu oţet
Într-un recipient cu pulverizator, pui 400 ml oţet de vin alb, 100 ml apă şi 6-7 picături de ulei esenţial de portocale. 
Soluţia este bună pentru curăţatul geamurilor şi al oglinzilor.
Amestec pentru curăţarea frigiderului
Într-un recipient, pui 200 ml apă caldă, apoi adaugi două linguri de bicarbonat, zeama de la o jumătate de lămâie şi cinci picături cu ulei esenţial de lămâie. 
După ce ai spălat frigiderul cu detergentul de vase făcut de tine, clăteşte-l cu soluţia preparată mai sus.
Spray cu ulei pentru mobilă
Amesteci în mod egal o parte de oţet cu o parte de ulei vegetal (de floarea soarelui sau de măsline) şi pui soluţia obţinută într-un recipient cu pulverizator. 
Aplici soluţia pe mobilă într-un strat cât mai subţire, apoi lustruieşti cu o cârpă de bumbac.
Odorizant pentru camere
Cumpără o portocală mare, cu coaja fermă şi 100 g de cuişoare. Înfige apoi cât mai multe cuişoare, cât mai uniform posibil, apoi aşază portocala în camera în care-ţi petreci cel mai mult timp cu familia.

 Camera va fi frumos parfumată şi, în plus, ţânţarii îţi vor ocoli casa.
Balsam de rufe natural
Balsam din bicarbonat şi oţet
Amestecă două măsuri de oţet alb, două de bicarbonat şi patru de apă. Ţine recipientul în chiuvetă pentru că bicarbonatul şi oţetul dau o reacţie care va umfla cantitatea de lichid.
La final, pune totul într-un recipient de plastic cu dop. Când speli rufe, agită bine recipientul şi pune puţin din el în compartimentul pentru balsam al maşinii de spălat.
Foloseşte oţet alb şi balsam de păr
Ai nevoie de o măsură şi jumătate de balsam de păr, două măsuri şi un sfert de oţet alb, patru măsuri şi jumătate de apă călduţă. Pune apa într-un lighean.
Amestecă în ea cu o lingură în timp ce adaugi oţetul. La sfârşit, adaugă balsamul de păr şi amestecă până când se dizolvă în apa cu oţet. Păstrează soluţia într-un recipient de plastic şi agit-o bine înainte de folosire.

Odorizant pentru frigider



Este foarte posibil ca dupa numai cateva zile de la curatare, frigiderul sa prinda un miros dubios - poti preveni aceste situatii daca in una din cutiile de depozitare adaugi putin bicarbonat alimentar. 

Daca nu ai nicio cutie libera, poti lasa bicarbonatul intr-un pahar de plastic sau un borcan de dimensiuni reduse, fara sa ii pui capacul. 



De asemenea, cafeaua este un excelent odorizant pentru frigider, boabele, macinate sau nu, atragand ca o sugativa mirosurile neplacute si eliberand aroma proprie. Un astfel de saculet sau o ceasca umpluta cu boabe pot fi lasate in frigider pana la cateva luni. Un saculet cu cafea poate fi agatat si in bucatarie, pentru a anula mirosurile. 

Curata masina de spalat periodic


Masina de spalat are nevoie de o curatare temeinica o data la cateva saptamani. Altfel, aceasta va emana diferite mirosuri din cauza mizeriei lasate de hainele spalate de-a lungul timpului.


In principiu, curatarea cuvei masinii de spalat este destul de simpla si nu necesita produse scumpe. 



Pentru a curata si dezinfecta masina de spalat rufe trebuie sa ai in vedere urmatorii pasi:

1. Pune pe foc o oala cu doi litri de apa, iar cand aceasta da in clocot adauga un litru de otet.

2. Cand tot amestecul incepe sa fiarba, opreste focul si adauga lichidul in cuva masinii de spalat. Mai adauga peste lichid si un plic cu bicarbonat de sodiu.

3. Inchide usa de la masina de spalat, lasa lichidul sa actioneze timp de 20 de minute, dupa care baga un program de clatire cu apa fierbinte.



La final, cuva masinii de spalat va straluci de curatenie, calcarul va fi eliminat, iar mirosurile grele vor fi doar o amintire neplacuta.

Sfat! Din cand in cand pulverizeaza otet nediluat in cuva masinii de spalat. In plus, la spalarea prosoapelor de baie sau bucatarie poti turna in cuva cate o ceasca cu otet alb pentru ca tesaturile sa ramana curate si dezinfectate.



Bicarbonat de sodiu
 

In cazul in care masina ta a avut parte deja de o curatare temeinica, ar fi bine ca o data la doua saptamani sa ii dai un program scurt de spalare, iar in locul compartimentului pentru detergent sa pui doua plicuri cu bicarbonat. Ai grija insa sa verifici daca s-a dus tot bicarbonatul - este foarte posibil sa se intareasca in compartiment si sa nu mai ajunga in masina de spalat. 

Aceasta maniera de curatare este una mai simpla, mai rapida si nu provoaca mirosuri. In plus, daca existau mirosuri in masina de spalat, bicarbonatul le va indeparta fara indoiala. 

De asemenea, bicarbonatul de sodiu indeparteaza urmele si petele de detergent ramase in cuva. 

Suc de lamaie 

Daca observi ca exista mici probleme cu rugina, adauga o cana cu suc de lamaie (poate fi si sare de lamaie, insa produsul natural este mai puternic) la un ciclu de spalare scurt, dar la o temperatura foarte ridicata. Sucul de lamaie curata petele de rugina, igienizeaza si improspateaza interiorul masinii de spalat, oferind un miros placut si proaspat. 

Exteriorul masinii 

Pentru ca masina de spalat trebuie sa fie curata si pe exterior, amesteca o cana de apa cu jumatate de cana de otet, inmoaie un burete in aceasta solutie si sterge tot exteriorul masinii de spalat. 

De asemenea, daca este posibil sa scoti sertarele speciale pentru detergent si balsam, ar fi bine sa o faci si sa le tii sub un jet puternic de apa fierbinte pentru a indeparta orice depuneri. De asemenea, la final, igienizeaza compartimentele cu putin otet. 

Ghid practic pentru a calca perfect, ca un profesionist

Ai impresia cateodata ca hainele arata si mai sifonate dupa ce le calci? Iata cateva sfaturi pentru ca treaba sa mearga mai repede si mai bine. 


Tips & Tricks
·  Calca in dormitor: astfel vei putea folosi patul pentru a sorta rufele si vei avea umerasele la indemana. 
·  Injumatateste timpul de calcat punand o folie de aluminiu sub fata de masa. Folia va reflecta caldura, asa ca rufele se vor calca dintr-o data pe ambele fete. 
·  Porneste de la rufele care au nevoie de temperaturi mici de calcat si continua cu cele care trebuie calcate la temperaturi mari. 
·  Ca sa se potriveasca bine, pune fata de masa pe masa cat timp e umeda si lasa-o sa se usuce acolo. 
·  Pentru a evita sa faci cute, pune un prosop facut sul pe manecile camasilor inainte sa calci. 

·  Daca vrei sa nu se increteasca gulerele, calca-le mai intai pe partea cealalta (nu pe partea buna). 

·  Hainele cu dublura se calca mai intai pe interior. 
·  Puloverele acrilice se pot deforma daca le muti cand sunt calde si umede. Lasa-le sa se ususce complet inainte sa te-apuci de calcat. 
·  Fa-ti propriul apret adaugand 1 lingura amidon de porumb in 2 cani de apa. Amesteca pana la dizolvare si pune solutia intr-un recipient cu dispozitiv spray. 
·  Foloseste agrafe de hartie pentru a tine pliseurile fustelor la locul lor. 
·  Acopera cravatele cu carpe si apasa usor cu fierul si cu aburi.

Prevenirea prafului

Invata cum sa reduci din praf inainte sa se acumuleze mai mult.


1. Sterge praful de pe piesele ornamentale, mai ales din camerele unde stai cel mai mult, ca sufragerie si dormitor. 

2. Daca esti alergica la praf si ai un nas sensibil, trebuie sa stii ca praful se aduna foarte bine si in perna pe care dormi. Spala in apa fierbinte macar de doua ori pe an perna. 


3. Cumpara purificator de aer in camerele in care stai cel mai mult pentru a ajuta sa scoata tot praful inainte sa se aseze prin camera. 

4. Pastreaza umiditatea in camera intre 40% si 50%. O camera uscata atrage praful si il face mai greu de sters. 

5.
Lemnul, metalul si plasticul este mai usor de sters de praf decat panzeturile. Daca detii multe lucruri din panza prin casa, mai intai da cu aspiratorul apoi sterge-le de praf.

Cum sa cureti filtrul de cafea


Nu ai nevoie de o solutie scumpa pentru a curata bine filtrul. Poti sa folosesti doar otet. 

Iata cativa pasi simpli pentru a gusta din nou o 
cafea buna facuta la filtru! 

Materiale necesare 
Un filtru murdar 
Apa 
Otet alb 

Cum procedezi? 
Arunca resturile de cafea din carafa si goleste filtrul. 
Clateste carafa cu apa rece, apoi umple-o o parte cu otet si doua parti cu apa. 
Toarna solutia de otet cu apa in rezervorul filtrului si da drumul filtrului pentru a incalzi apa. 
Dupa ce ciclul este complet si s-a strans apa in carafa, opreste filtrul. 
Lasa solutia cu otet sa mai stea in carafa inca 15 minute. 
Clateste resturile de otet fierband apa in filtru de inca 2 ori, lasandu-l sa se raceasca aproximativ 15 minute intre cicluri. 
Spala carafa si filtrul cu apa calda si sapun. 
Clateste si pregateste-te sa te bucuri din nou de gustul minunat al cafelei. 

Tips 
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, curata filtrul o data pe luna. 
Daca filtrul a fost neglijat o perioada lunga de timp, fierbe de 2 ori solutia de otet in filtru, si abia apoi de 2 ori cu apa. 

Beneficiile scortisoarei

Ingrijeste-ti pielea, lupta impotriva kilogramelor in plus si imbunatateste-ti memoria cu ajutorul unei mirodenii nelipsite din orice casa: scortisoara!
Mirodenia aromata folosita zi de zi pentru placinte, prajituri sau ceaiuri are o multime de alte utilizari uitate sau descoperite recent.

Mesteci si-ti aduci aminte

Pe langa respiratia proaspata si gustul placut, guma de mestecat cu aroma de scortisoara are si un beneficiu nebanuit: stimuleaza memoria.



Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat guma cu aroma de scortisoara au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat cei care au mestecat guma cu alta aroma sau nu au folosit deloc guma.



Remediu pentru tuse

O alta intrebuintare extrem de utila a scortisoarei este cea de leac impotriva tusei uscate. Lasati cateva betisoare de scortisoara sa se dizolve intr-o cana cu apa rece, timp de cateva ore, dupa care beti continutul. Substanta obtinuta prin aceasta metoda protejaza si calmeza gatul iritat. 





Contra kilogramelor in plus

Vrei sa slabesti? Incearca cu scortisoara! Mirodenia regleaza cantitatile de zahar din sange si calmeaza senzatia de foame, potrivit unui studiu al Departamentului american pentru Agricultura.





Combinatia perfecta pentru o gustare delicioasa cu putine calorii: mar copt cu scortisoara. 



Spaima bataturilor!

Antioxidantii din scortisoara, combinati cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietatile lor curative pot revitaliza pielea crapata si batatorita a talpilor.





Amestecati sucul stors din 5 lamai cu o lingura de ulei de masline, un sfert de cana de lapte integral, o jumatate de cana de apa si doua linguri de scortisoara, apoi tineti picioarele timp de 15 minute in potiunea pentru picioare fericite.