joi, 1 septembrie 2011

Condimentul din ghiveci


Plantele condiment care se pot dezvolta cu succes in conditiile de interior sunt leusteanul, patrunjelul, menta sau busuiocul, etc. De ce anume au aceste condimente pentru a aveao crestere puternica si frumoasa?

Lumina naturala. Ghivecele trebuie pozitionate neaparat pe pervazele ferestrelor unde soarele bate cel putin 5 ore pe zi, in special dimineata. Daca nu este posibil, puteti sa le oferiti lumina fluorescenta insa diferenta se va vedea la timpii de dezvoltare si la aspectul final. Plantele crescute cu lumina naturala vor creste mai repede si vor fi mai bogate.

Udare si fertilizare
Inainte de plantare, amesteca pamantul cu un compus de fertilizator, ingrasamant natural, frunze si iarba uscatape care o culegi dintr-un loc in care poti fi sigur ca nu a fost afectata de boli sau daunatori. Daca plantele sunt destinate consumului,aveti grija sa evitati ingrasamantul si fertilizatorul sintetic pentru ca le pot afecta atat gustul cat si beneficiile.
Udarea este recomandata doar cand suprafata solului este uscata. Supraudarea dar si uscarea excesiva poate duce la pierderea definitiva a plantei.

Temperatura trebuie sa fie intre 20 si 30 grade Celsius. Daca le cultivati primavara si le pozitionati pe fereastra cu siguranta vor avea temperatura perfecta. Daca le cresteti in sezonul rece ar trebui sa le mentineti intr-o camera incalzita cu un grad de umiditate potrivit.

Tips & tricks

  • alege ghiveci de 10 cm in diametru, bine drenate;
  • planteaza-le intr-un amestec de calitate, care sa retina umezeala;
  • umple ghiveciul trei sferturi cu pamant si planteaza.
  • preseaza solulpentru a elimina pungile cu aer
  • pentru plantarea in apa, punetiplante de 15 cm intr-un borcan plin trei sferturi cu apa calduta,adaugati ingrasamant lichid, puneti borcanul la fereastra pentru a primi 6 ore de lumina in fiecare zi. Schimbati apa o data pe saptamana. Daca se dezvolta alge, curatati borcanul o data la saptamana; recolteaza maxim jumatate din frunze in timpul iernii doar daca ii dau frunze noi. Pana primavara plantele vor avea radacini viguroase si vor putea fi plantate in gradina sau ghiveci. 
Plantele condiment ce se pot dezvolta cu succes intr-o locuinta:
Menta


Este o planta extrem de aromata care se bucura de un sol umed si nu suporta nici caldura excesiva nici expunerea indelungata la soare. Are nevoie de un ghiveci mare pentru ca radacinile ei se dezvolta foarte mult, iar planta devine bogata pe zi ce trece.


Patrunjelul


Pentru a se dezvolta corect are nevoie deun ghiveci mare, de un pamant usor prin care apa sa se scurga cu usurinta. cel mai potrivit este pamantul deflori amstecat cu nisip.

Marar


Are nevoie de un sol bine drenat si un spatiu unde se poate bucura de soare.

Busuiocul


Este o planta sensibila la temperaturile scazute. Are nevoie de caldura si lumina.

Cimbrul


Are nevoie de cantitati moderate de apa si trebuie ferit de umbra daca doriti o tufa bogata si frumoasa in ghiveci.

Dafinul


Pozitioneaza ghiveciul intr-un loc umbros, cu temperaturi moderate si se va dezvolta perfect in interiorul casutei tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu