joi, 1 septembrie 2011
Cum se ingrijeste si intretine un lamai
Lamaiul este un copacel fructifer dar si o frumoasa planta ornamentala. El se poate dezvolta cu succes in climatul tarii noastre. Nu are doar un aspect foarte placut, mai si fructifica si daca este altoit emana chiar si din frunze un miros puternic. Se dezvolta la temperaturi ridicate si este sensibilla frig. Are nevoie demult soare, deci celmaiindicat ar fi sa-l tineti afara, pe balcon sau la fereastra,in bataia directa a soarelui. Planta poate fi lasata in aer liber incepand cu luna mai pana la mijlocul toamnei. Trebuie ferit de curent si vant pentru ca isi pot pierde frunzele si devin sensibili la boli si daunatori.
Daca va doriti un lamai ilputeti cumpara de la un magazin de specialitate, dar ar fi de preferat sa il cultivati si sa il cresteti de mic.
Cultivare
Bagati in pamant seminte si asteptati sa creasca. Acelasi procedeu se aplica si la portocali, mandarini, grapefruit, etc. Un lamai cultivat din seminte trebuie altoit pentru ca in caz contrar va face flori si fructe abia dupa 10ani.
Taiati lamai in jumatate, culegeti semintele, spalati-le si lasati-le 4 ore intr-un pahar cu apa calduta pentru a stimula incoltirea rapida.
In prima faza aveti nevoie de 5 pahare de plastic(carora le faceti o gaura pentru scurgerea excesului de apa), pe care le umpleti cu pamant de citrice. Faceti apoi o gaura fix pe centrul paharului cu un deget si introduceti cate o samanta in fiecare pahar, dupa care udati cu putina apa.
Pamantul
In Bricostore sau in magazinele de specialitate gasiti pamant special pentru citrice. costa in jur de 20 ron. Ph-ul pamantului trebuie sa fie intre 5,5 si 6,5. Este necesar sa folositi acest pamant pentru citrice pentru ca lamaiul este destul de pretentios. Pamantul pentru lamai este format in mare parte din lut si nisip, asigurand o buna drenare.
Lumina
Pozitionati paharele la lumina,pe pervazul geamului,in balcon sau chiar afara daca este cald, in bataia directa a razelor soarelui. Lumina este esentiala pentru stimularea germinarii si a dezvoltarii. In numai 3-4 saptamani va iesi din fiecare pahar cate o frunzulita mica de lamaie.
Udarea
Inca de la cultivare trebuie sa ii oferi plantei o cantitate suficienta de apa. La inceput este necesar pentru a stimula incoltirea, dupa care este obligatoriu sa-luzi periodic pentru a-l hidrata si stimula sa creasca repede. Vara, intre doua udari lasa sa se usuce pamantul de la suprafata. In timpul iernii lasa pamantul sa se usuce in totalitate, dupa care mai astepti 3-4zile si apoi ii oferi o cantitate mica de apa(lasa apa intr-un pahar 2-3 ore pentru a ajunge la temperatura camerei).
Udarea se face dimineata sau dupa-amiaza, cu apa de ploaie sau de robinet pe care o lasati 24 ore la temperatura camerei pentru a scapa de clor. Cu aceeasi apa poti stropi si frunzele lamaiului,oferindu-i hidratarea necesara. Poti stropi frunzele si cu apa minerala pentru un plus de minerale.
Fertilizarea
Din cand in cand lamaiul are nevoie de anumite minerale pentru a inflori si pentru a avea un aspect cat mai sanatos si frunze cat mai lucioase. Se gasesc in comert produse de stimulare pentru citrice.
Fertilizatorul nu se utilizeaza ca atare, se dilueaza cu apa si se foloseste rar,in cantitati reduse. Este suficient sa ii adaugi fertilizator oluna pe an(de 2-3 ori peluna). Cantitatileprea mari sau utilizarea indelungata poate duce la arderea radacinilor. Lunile perfecte pentru fertilizare sunt Aprilie si Mai. Lamaiul are nevoie de fertilizare incepand cu varsta de 1 an. Dupa varsta de 8 ani trebuie neaparat sa ii schimbi solul lamaiului si sa il hranesti cu o cantitate mai mare de fertilizator.
Tunsul
Daca vrei sa stimulezi cresterea laterala si nu doar inaltimea, tunde lamaiul din cand in cand. Tunde varful silipeste pe taietura putina ceara calda, astfel cresterea in inaltime va fi stopata iar dezvoltarea se va face fortat in desime.
Ghiveci pentru lamai
Ghiveciul trebuie sa aiba gauri si sa fie curatat bine inainte de plantare. Ofera-i lamaiului un ghiveci din ceramica pentru ca acesta pastreaza mai bine umiditatea,iar solul va fi udat mai rar fara ca lamaiul sa sufere de deshidratare.
Temperatura
Lamaiul are nevoie de temperaturi ridicate pentru a se dezvolta in mod optim. Temperaturile scazute ii dauneaza, da semne de ofilire, pete negre,puricei, etc. iar in final lamaiul se va usca si va muri. Pe timp de iarna, este bine sa il pozitionatilanga fereastra, langa calorifer pentru a avea atat lumina cat si caldura. Trecerea la iernat se face treptat. Toamna, cand temperatura incepe sa scada, Lamaiul se tine ziua afara, iar noaptea in casa. Dupa 15 zile, planta ramane in casa pana la inceputul lunii mai. Odata asezat,nu mai schimbati pozitia sau locul lamaiului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu