joi, 1 septembrie 2011

Curatenie generala - mai usoara cu produse naturale


Termenul de "curatenie generala" m-a inspaimantat inca de cand eram adolescenta si mama ma anunta primavara sau toamna ca urmeaza sa "purcedem". Nu ma intelegeti gresit, nu curatenia ma inspaimanta ci termentul de "generala" pentru ca stiam ca o sa urmeze cateva zile de frustrari, nervi...pentru ca stiam cat de agitata devine mama in perioada asta si ca oricat de mult ar fi stralucit in urma mea cel mai bun calificativ era "binisor" :))).

Acum sunt la casa mea si am decis sa o numesc mai frumos "curatenie de-a amanuntul". Si pentru ca eu cred cu tarie in educarea prin recompensa(inca nu avem copii dar exersez cu sotul :) ), cand ma ajuta cineva, cel mai bun calificativ pe care il ofer este "stralucitor" sau "curat luna" :). 
Prin urmare, sa "purcedem" la curatenie.


Intotdeauna incep curatenia cu o plimbare prin toate camerele. Mai intai ma apuc de ordinea de suprafata. Ma plimb cu un cos de rufe prin toate camerele si adun tot ce este de spalat - haine, perdele, draperii, covorase, etc. 
Urmeaza ordonarea dezordinii. Asez toate lucrusoarele la locul lor, iar daca nu au un loc prestabilit, le asez frumos in dulapioare sau cutiute. 
Asta a fost partea usoara. Acum urmeaza sa le luam pe toate "de-a amanuntul". Eu incep curatenia intotdeauna din camera cea mai curata si intotdeuna respect regula "de sus in jos". Incep sa curat peretii de paianjeni daca sunt, curat urmele de pe pereti cu o solutie, deschid larg ferestrele pentru a iesi praful, ridic mobila, aspir prin toate "ascunzisurile" :), sterg praful de pe mobila si usi, spal geamurile cu o solutie, si spal pe jos cu un mop nou.



Bucataria si baia raman mereu la final pentru ca acolo sunt mult mai multe detalii de avut in vedere si din acest motiv le voi dedica mai multe randuri.

BAIA

Cada de baie
O cada patata inrautateste aspectulintregii incaperi. Pe langa curatarea periodica, cada are nevoie de o curatare intensiva cu produse profesionale sau ecologice(cu produse din bucataria ta) in functie de gravitatea petelor existente.
Petele vechi de pe cada pot fi curatate cu bicarbonat de sodiu.

Se amesteca o lingura bicarbonat cu o lingura peroxid de hidrogen, se aplica solutia pe cada, se lasa 40 de minute sa actioneze dupa care se sterge cu o carpa moale. Solutia se poate pune intr-un tub cu pulverizator. La final cada se spala cu apa din abundenta.
Cada se poate curata foarte bine si cu otet.

Se umple cada cu apa fierbinte, se adauga in ea 3 l otet si 4 plicuri de bicarbonat de sodiu. Se lasa la "inmuiat" 3-4 ore, dupa care se da drumul la apa si se sterge bine cu un burete inmuiat in detergent de vase sau de rufe. Otetul are rolul de a dezinfecta. Daca nu vrei sa umpli cada cu apa, pune capacul si pulverizeaza otet din abundenta pe suprafata cazii,dupa care spala cu o carpa si cu apa calda. Mirosul otetului este foarte intepator, dar folosindu-l poti fi sigura  ca in aer nu vor mai exista bacterii iar mucegaiulnu va mai avea nici o sansa.
Daca ai pete "incapatanate" care nu vor sa inteleaga ca locul lor nu este pe cada ta,incearca ceva mai puternic: clorul. 

Pune capacul la scurgere, toarna pe pete direct din sticla clor si lasa sa actioneze 40 de minute. Pune-ti manusile si sterge cada cu un burete usor abraziv, dupa care mai lasa sa actioneze 10 minute. La final clateste cada cu muuuuulta apa calda. Cand folosesti clorul, deschide larg ferestrele si usile pt ca solutia este toxica si poate produce iritatii la nivelul sistemului respirator.

Gresia si faianta

Una din principalele cauze ale formarii mucegaiului este umezeaza, iar in baie aceasta este din belsug. Baia trebuie zilnic aerisita, iar daca umezeaza apare pe pereti, trebuie stearsa imediat si in nici un caz nu trebuie lasata sa se usuce de la sine. Daca totusi apare mucegaiul, eu il curat cu o carpa imbibata in otet. In acest fel distrug bacteriile si mucegaiul.

Vasul de toaleta
Chiar daca aparent straluceste de curatenie, vasul de toaleta poate fi unul din cele maimurdare colturi din locuinta daca este folosita de maimult de o persoana si nu este dezinfectat o data la 8 ore. Bacteriile existente in vasul si pe capacul de toaleta nu doar ca sunt in numar foarte mare dar se si inmultesc depana la 7 ori in maiputin de 12 ore...iar umezeala din baie este factorul perfect pentru dezvoltarea acestora. La un numar asa de mare de bacterii nici nu este de mirare ca apar atatea afectiuni greu de tratat.
Daca produsele din comert nu iti inspira incredere poti utiliza clorul clasic. Trebuie sa ai grija sa il imprastii si prin cele mai ascunse si inguste locuri pentru ca acolo sunt si cele mai multe bacterii. 
Curata depunerile cu un detergent. Curata si dezinfecteaza peria pentru vasul de toaleta constant.

Cum procedez eu:
Deschid geamurile si usile pentru ca folosesc substante puternice care pot afecta respiratia.
Trag apa pentru a umezi suprafata interioara. torn in vas putin detergent, curat cu o perie speciala si insist in marginile interioare. Trag din nou apa. 
Pulverizez clor pe toata suprafata vasului si las sa actioneze 10-15 minute. Spal cu apa din abundenta, sterg cu o carpa exteriorul si cu peria interiorul. 
Spal peria bine si torn o cantitate de dezinfectant parfumat in suportul periei pentru a evita inmultirea bacteriilor pana la urmatoarea curatenie.

Petele de calcar

Dupa ce se evapora,apa lasa urme de calcar pe obiectele sanitare si pe robineti.
Demonteaza robinetii sipune-i la "inmuiat" intr-o solutie cu apa si otet alb. Freaca cu o perie moale pana dispar urmele. Lasa la inmuiat cat de mult este nevoie. Daca nu se curata eficient, freaca robinetii direct cuotet, cu suc lamaie, clateste si sterge cu un prosop de bumbac.
Sticla poate fi scapata de petele de calcar daca o curatam cu un amestec de sare grunjoasa,otet si suc de lamaie pe care o lasam 10 minute pentru a se dizolva usor sarea. In caz contrar riscam sa zgariem suprafata.

BUCATARIA


Curatarea vaselor si tacamurilor
Teflonul nu se curata cu detergenti si bureti abrazivi pentru ca sunt mult prea agresivi si nu vrei sa distrugi "investitia".
Toarna 200 ml apa in tigaie si adauga 3 lg praf de copt. Pune tigaia la foc mic si tine pe foc pana da in clocot. Se ia de pe foc, se pune in chiuveta cu dopul pus, se clateste cu apa potrivit de calda. SE sterge apoi tigaia cu un burete fin.
Inoxul este greu de intretinut. Petele si zgarieturile se curata cu un sapun special pe baza de potasiu si creta. Produsele se gasesc in comert, chiar si la magazinele de mesteri din cartier. Se amesteca cate olingura din cele doua produse pana devin o pasta omogena. Pui pasta peo carpa si freci tacamurile umezite in prealabil. Se clatesc si se lustruiesc cu o carpa curata pana suprafata devine lucioasa.
Oalele si tavile
Se umplu cu apa si se lasa timp de o ora pentru a se umezi bine. Se taie o ceapa in 8 felii si se pune in apa impreuna cu 2 linguri de sare. Se pune vasul la foc. Se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand da in clocot. Se ia de pe foc, seclateste cu apa calduta. Se curata vasulcu un burete fin.

Un comentariu: