marți, 25 octombrie 2011

Lampioane pentru gradini colorate

O planta de o frumusete suprinzatoare, floarea lampion (Physalis alkekengi) va coloreaza gradinile in portocaliu aprins, la sfarsitul toamnei.

Este o planta ornamentala rar intalnita in gradini, desi ea creste si salbatica in paduri. Denumirea populara este papalau, sau lampion chinezesc. Toamna tarziu, fructele ei asemanatoare cireselor sunt acoperite cu un invelis protector de consistenta hartiei, de culoare portocaliu aprins, asemanator ca forma cu felinarele chinezesti - de unde ii vine si denumirea.

Cum se poate cultiva lampionul chinezesc?

Floarea lampion creste ca o tufa, in locuri insorite sau cu umbra partiala. Are nevoie de un sol usor, bine ingrasat, in care sa nu balteasca apa.

In lunile de vara infloreste cu flori mici, nesemnificative, de culoare alb-galbui.

Nu are nevoie de foarte multa apa, udati planta moderat, doar in perioadele de seceta. Inainte de venirea iernii este bine sa o acoperiti cu un strat de frunze uscate, pentru a o feri de inghet.

Sfat: radacinile plantei se dezvolta cu repeziciune si, din loc in loc, apar noi lastari. Din acest motiv lampionul chinezesc poate fi considerat semi-invaziv.

Nu saditi aceasta lampionul chinezesc alaturi de alte specii mai sensibile, cum ar fi plantele aromatice (busuioc, cimbru), pentru ca le va sufoca. 

Aranjamente cu plante uscate




Lampionul chinezesc este ideal pentru aranjamente de interior. Toamna, taiati tulpinile de la baza tufei si uscati-le intr-o camera aerisita. Indepartati cu grija frunzele lasand doar fructele de-a lungul tulpinii. O idee de aranjament este sa asezati tulpini de lampion chinezesc cu fructe alaturi de papura, ciulini si ierburi uscate, intr-o vaza inalta. Va decora apartamentul pe toata perioada iernii, daca il tineti intr-un loc uscat.

Atentie la confuzii: papalaul si tomatillo !



Se cunosc nu mai putin de 80 de specii asemanatoare de papalau - lampion chinezesc. La unele, fructele sunt portocalii iar culoarea caliciului (invelisul ca de hartie al fructelor) este galbena. Desi fructele unor specii se pot folosi in bucatarie la ornarea unor prajituri sau salate, nu va sfatuim sa faceti acelasi lucru decat dupa identificarea exacta a varietatii, de catre un specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu